Skip to content
March 28, 2012 / Admin

Gjalle – Alive | Film Shqip

[like-lock] [/like-lock]

Filmi “Gjallë” me regji te Artan Minarollit dhe ne role kryesore Nik Xhelilaj,Bruno Shllaku and Besart Kallaku

“Nje vend nga ku tradita është vazhdimisht në luftë me modernizmin, Koli është një gjimnazist i vendosur të gëzoj rininë e tij të plotë. Kur babai i tij vdes dhe ai është i detyruar të marrë përsipër përgjegjësinë për një krim të lashtë, Kolit i futet në zemër të nje tradite e tmerrshme, feudale e bashkëkohore në Shqipëri,ajo e gjakmarrjes. Shkruar nga Pusan ??Festivalin Ndërkombëtar të Filmit. “22-vjeçari, Koli është duke studiuar në Universitetin e Tiranës. Kur ai dëgjon e vdekjes së babait të tij, ai kthehet në fshatin e tij malor të lindjes në veri, për të marrë pjesë në funeral. Gjatë një shëtitje nëpër fshat të fëmijërisë së tij, dikush merr një të shtënë ndaj tij. Në një gjendje shoku, i riu zbulon se ai është pjesë e një gjakmarrje, shkaktuar nga gjyshi i tij gjashtëdhjetë vjet më parë. Ai shkon për të parë familjen e të cilit, sipas zakonit, ai i detyronte jetën e tij. Duke vepruar kështu, ai e bën edhe njohjen me vrasësin, që fati e ka përcaktuar do të marrë atë. Larg nga mjedisi i tij modern urban, Koli papritur e gjen veten në një botë të lashtë të ritualeve të paepur, nga e cila ai nuk është në gjendje ta nxjerrë veten e tij edhe pas kthimit të tij në Tiranë. Me se fudmi per ti shpetuar kesaj hakmarrjeje te gjaksit te vet,ai merr udhen per ne itali,ku edhe humbet jeten ne mbytjen e anijes ku ishte ilegalisht” Koli, student 20-vjecar, fshihet në një fshat malor për t’i shpëtuar një gjakmarrjeje të vjetër. Por shpejt kupton se duhet ti kthehet studimeve dhe jetës së mëparshme në qytet, edhe pse rrezikon të përballet me gjaksin. Pa dashje, ai kthehet në një shembull të marrëdhënies dashuri-urrejtje që ka vendi i vet me traditën. Koli, 22 vjeçar, studion gjuhësi në Universitetin e Tiranës por, sipas kanunit të vjetër të Lek Dukagjinit, mbi të bie hakmarrja për një vrasje që ka kryer gjyshi i tij para 60 vjetësh. Koli merr guximin të udhëtojë drejt fshatit të thellë malor ku jeton familja e cila pretendon të hakmerret ndaj tij. Kryetari i familjes e merr si mik dhe e trajton me bujari. Vrasësi i tij i paracaktuar, një djalë me një fytyrë të pastër e të bukur, është ulur në mes tyre. Kur Koli kërkon pajtim, ai refuzohet. I thonë se është në besë vetëm për tre ditë, pastaj mbi të do të rëndojë përsëri hakmarrja e vjetër. Koli nuk ka zgjidhje tjetër veç të strehohet tek Qazimi dhe i biri Fikja, disa të afërm në një fshat jo shumë larg Tiranës. Fikja është moshatar me Kolin dhe të dy merren vesh shumë mirë. Fikja i gjen Kolit një punë në një lavazh makinash në fshat. Por Koli nuk mund të pranojë që jeta e tij të ndalojë ashtu papritur dhe kur e kupton se prania e tij në fshat i ve në rrezik të tjerët, ai vendos të rrezikojë dhe të kthehet në Tiranë, në Universitet, tek Diana, në jetë…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: